Despre fotografie am auzit fiecare dintre noi.Adesea, când răsfoim o revistă, o carte, un album , avem tendinţa de a ne opri la pagina care înfăţişează o imagine deosebită, o ilustraţie diferită de celelalte.
Prin fotografie avem posibilitatea de a cunoaşte mai mult decât poate observa ochiul uman într-o fracţiune de secundă. Mulţi dintre noi avem posibilitatea de a folosi un aparat, dar nu mulţi ştim cum să îl folosim. Nu mulţi ştim când a apărut primul aparat de foto, şi cine a fost inventatorul lui. Încă de pe vremea lui Aristotel s-a ştiut cum se poate "pune" realitatea într-o cutie, este suficient să facem o gaură într-o cutie închisă ca să apară o imagine reală inversată pe fondul interior al cutiei. Se obţine astfel o aşa-numită cameră obscură. A treia contribuţie în acest domeniu a venit din partea lui John Herschel care a descris proprietăţiile hiposulfitului de sodiu, care va deveni "fixatorul" fotografiei.
De-a lungul timpului fotografia a evoluat foarte mult. Pentru îmbunataţirea în domeniul fotografiei s-a urmărit reducerea duratei de expunere,mărirea stabilităţii imprimării,simplificarea aplicării tehnicilor de fotografiat, datorită apariţiei aparatelor de fotografiat din ce în ce mai mici şi mai ieftine, a substanţelor chimice de developare şi stabilizare a peliculei sensibile negative sau a suportului de carton pentru pozitive gata preparate de laboratoare specializate.Ideea de fotografie color a fost gândită înca de la apariţia primei fotografii.Prima fotografie cu culori permanente a fost făcută în 1861 de către fizicianul James Clerk Maxwell. Fotografia tradiţională, cea creată prin developare a constituit o piedică pentru fotografii ce lucrau departe de sediu, aşadar a apărut fotografia digitală.
La ora actuală, aparatele digitale le-au depăşit ca număr pe cele tradiţionale, fiind răspândite pe tot globul. Aparatele tradiţionale continuă să fie folosite de catre artiştii fotografici talentaţi şi unii amatori care doresc să profite de posibilităţile lor multiple.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu